fbpx

9:00 - 16:00

Ponedeljak - Petak

Nikole Pašića 21

78000 Banja Luka

Usporedba oglasa

Kako može 40m² da bude dvosoban stan?

Kako može 40m² da bude dvosoban stan?

U posljednje vrijeme vaoma često se susrećemo s komentarima građana vezano za ispravnost kvadrature stanova u kontekstu garsonjere, jednosobnog ili dvosobnog stana, pa smo s tim u vezi, za naše klijente, napravili manje istraživanje koje nas je dovelo do sljedećih informacija.

U Republci Srpskoj ne postoje zakonski pravilnici koji regulišu stambenu izgradnju kada je u pitanju kvadratura stanova.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS navodi da, prema Zakonu o građenju koriste se još pravilnici, tehnički propisi i standardi bivše SFRJ iz 1967. godine, a da po pitanju kvaliteta stambene izgradnje u RS nisu donesena odgovarajuća podzakonska akta, tj. pravilnici kojima bi bila uređena ova oblast.

To znači, da kod nas, ne postoji jasna definicija minimalne kavadrature stana, već se projektovanje isljkučivo prepušta struci i investitorima da grade prema svojoj savjesti, a vrlo često je lični interes ispred pravila struke.

Generalno se vodi računa da se projektuju što manji stanovi, jer je potražnja za ovim stanovima izuzetno visoka. Takođe, na trend projektovanja sve manjih stanova u ogromnoj mjeri uticao je i pad životnog standarda građana poslednjih godina, tako se sve manje oslanjamo na propise, a sve više se prati gola potreba kupaca, a ta potreba nalaže da se garsonjere pregradjuju u jednosobne stanove, stan od 40m² postaje dvosoban, a mladi bračni parovi u nemogućnosti da kupe više kvadrata, sve češće traže trosoban stan do 50m². Tada više niko ne govori o zakonskim pravilnicima već funkcionalnosti i iskorištenosti prostora.

Kako stvari stoje u regionu?

U Republici Srbiji pravilnicima je detaljno naznačeno koliko koji stan treba imati kvadrata, kao i koji su minimalni tehnički zahtjevi pojedinih prostorija. Prema njima minimalne površine stana u Srbiji iznose:

Garsonjera – 26m²
Jednosobni stan – 30m²
Dvosobni stan – 48m²
Trosobni stan – 65m²
Trosobni stan – 86m²

Ovim pravilnicima regulisane su i minimalne veličine prostorija, pa prema preporuci one iznose:
Dnevna soba – 16m²
Soba – 11m²
Gradarober – 4m²
Kuhinja – 4m²
Kupatilo – 3m²
WC (posebna prostorija) – 1,30m²

U Republici Hrvatskoj standard za prosječne građane u gradskim sredinama je nesto viši i izonsi:
Garsonjera – 35m²
Jednosobni stan 45m²
Dvosobni stan 55m²
Trosobni stan 65m²
Trosobni stan 75m²

Konačno, sve ove veličine same po sebi mogu biti zavaravajuće, pa osim veličine, treba uzeti i druge faktore u obzir kao što su veličina prozora, visina plafona, rasvjeta, klimatizacija i sl.

Veličina stana nije je nužno najvažniji parametar. Neki će se zadovoljiti sa manje, neki će težiti za puno većim stanom. Zato je prilikom odabira stana važno razmotriti svoje želje i potrebe, ali svakako i mogućnosti.
Konačno, od velike je važnosti imati dobrog savjetnika iz oblasti nekretnina koji će vam pomoći da nekretnina koju odaberete bude nabolja kombinacija uloženog novca i budućeg povrata investicije.

Za više korisnih savjeta iz oblasti nekretnina obratite se agentima naše agencije Tel/Viber/WhatsApp 066 693 368 e-mail: [email protected]

  img

  Saga

  Related posts

  • blog

  Prodaja Nekretnine: Ključna Prednost Saradnje s Licenciranim Agentom

  Saradnja s licenciranim agentom donosi niz prednosti koje čine proces prodaje nekretnine manje stresnim i uspješnijim. Profesionalnost, marketinški pristup, olakšavanje administrativnih zadataka i pravna podrška čine agenta ključnim saveznikom u ostvarivanju optimalnih rezultata. Razmislite pažljivo o svojim ciljevima i uslovinma, ali imajte na umu da licencirani agenti nude neprocjenjivu ekspertizu koja može učiniti razliku u uspjehu vaše prodaje nekretnine.

  nastavi čitati
  Od: Saga

  Novogodisnja čestitka Saga Nekretnine

  Srećna Nova Godina Poštovani klijenti i saradnici, želimo da vam se zahvalimo na...

  nastavi čitati
  Od: Saga

  Da li je pametna kuća budućnost ili sadašnjost?

  Da li ste čuli za “Smart Home” ili pametne kuće? Da li vam je poznat termin...

  nastavi čitati
  Od: Saga

  Pridruži se diskusiji