fbpx

9:00 - 16:00

Ponedeljak - Petak

Nikole Pašića 21

78000 Banja Luka

Usporedba oglasa

Kupovina stana u novogradnji – rizik ili prednost?

Kupovina stana u novogradnji – rizik ili prednost?

Kao posljedica tržišne ekspanzije kupoprodaja stanova u izgradnji postala je ustaljena praksa na tržištu nekretnina u Banja Luci i generalno u regionu. Postavlja se pitanje da li je kupovina stanova u izgradnji prednost ili rizik?

Prodaja stanova u izgradnji znači da kupujete stan koji nije završen i uknjižen. 3D modeli koje vidimo u oglasima ,kompjuterska su vizualizacija budućeg izgleda objekta sa okolinom, kojima investitor želi da vizualno prikaže kako će budući objekat da izgleda (fasada, boje, dizajn) i kako će se isti uklopiti u ulicu gdje se gradi objekat, što s jedne strane olakšava odluku kupca. S druge strane, ovakve nekretnine ne možete provjeriti u zemljišnim knjigama, zbog čega se i sama kupovina smatra rizičnijom.


Vrlo često klijenti nam dolaze sa zahtjevom da im objasnimo procedure kupovine i procjene rizika kupovine stana u izgradnji, jer su u nedoumici da li je ovakva kupovina rizik ili prednost, što je i razlog zašto Vam donosimo nekoliko savjeta koji Vam mogu biti od koristi:

Prodaja stanova u izgradnji je trenutno sasvim uobičajena s obzirom na veliku potražnju stanova na tržištu, ali i veliki broj investitora koji grade i žele da prodaju sve stanove prije završetka gradnje samog objekta. Međutim, veliki broj klijenata nam dolazi s pitanjem da li je takva investicija sigurna. Ono što uvijek savjetujemo našim kupcima, a što i sami radimo kada biramo svoje poslovne partnere, bilo da je u pitanju jedan ili više investitora, poželjno je da se raspitate o,kako načinu na koji posluju, tako i o finansijskoj stabilnosti investitora.

Kao prvo, investitor mora da bude pravno lice koje je registrovano u APIF-u i sa jasnim portfoliom dosadašnjih radova – gdje je ranije gradio, šta je gradio (koji su to objekti, stil gradnje, dizajn), da li je sarađivao sa registrovanim Agencijama za nekretnine, kakva mu je struktura zaposlenih (koliko ima arhitekata, građevinskih inženjera i sl.). Firma mora da ima zvaničan sajt firme na kome je vidljiv kompletan portfolio dosadašnjih gradjevinskih projekta firme, pri čemu je manje bitno da li su reference manji ili veći objekti, nego da se vidi način rada i finansijska pouzdanost investitora. Sve potrebne finansijske parametre, o potencijalnim dugovanjima, blokadama računa i drugim nepoželjnim mogućnostima poslovanja, moguće je provjeriti u registru privrednih subjekata ili putem web stranica koje se bave praćenjem poslovanja i bonitetima registrovanih firmi.

Ono što je možda najbolji i najjednostavniji način da izvršite provjeru pouzdanosti investitora, jeste da se konsultujete sa jednom od registrovanih Agencija za nekretnine koja ovakvom vrstom podataka već raspolaže – Agencija za nekretnine poznaje tržište (investori i Agencije se manje-više svi poznaju i zna se kako ko radi). Takođe, Agencija poznaje pravnu regulativu i sve mehanizme koji govore o statusu Investitora i vrlo brzo Vas može posavjetovati i dati konkretan odgovor – da li da kupite određeni stan u izgradnji. Na taj način, štedite sebi vrijeme i čuvate svoj novac.

Jednako važno kao i provjera valjanosti i solventnosti samog investitora je i provjera ispravnosti dokumentacije. Da bi ste pouzdano provjerili da je nekretnina koju kupujete registrovana, te da li investitor ima dozvolu za gradnju, možete angažovati registrovanu Agentciju za nekretnine, advokata ili u koliko želite možete to i sami provjeritit u katastru nepokretnosti.

adovi koji prethode građevinskim radovima, se tiču prvenstveno papirologije koja mora da prati obejkat u izgradnji, i investitor je dužan da Vam u svakom trenutku, kao budućem kupcu, pokaže sve papire i dozvole koje ima. Radi prometa u toku izgradnje, investitor mora da pribavi sljedeću dokumentaciju:

 • građevinsku dozvolu,
 • potvrdu o pravosnažnosti građevinske dozvole,
 • potvrdu da je izmirena finansijska obaveza na ime uređivanja građevinskog zemljišta,
 • prijavu radova,
 • ukoliko ima više investitora – ugovor investitora o diobi stanova u izgradnji, radi daljeg prometovanja.

Jedan od vjerovatno najpouzdanijih načina da saznate više o kvalitetu gradnje investitora, je da se raspitate kod prethodih kupaca i da iz prve ruke saznate sve detalje – kako je tekla gradnja, da li se kasnilo sa gradnjom, da li je investitor obezbjedio sve potrebne papire i dozvole i konačno kakav je kvalitet gradnje. Naravno, neka manja kašnjena nastala uljed više sile su uvek moguća (nepogode, poplave, duga zima kada nema građevinskih radova i sl.), ali ukoliko gradnja teče bez problema, dinamika izgradnje trebala bi da se podudara sa predvidjenim rokom završetka radova koju je investitor dužan istaći na tabli ispred gradilišta.

Važno je naglasiti je da prednost kupovine nekretnine u novogradnji ta, što u koliko izaberete kvalitetnog investitora, kupujete novu, visokokvalitetnu nekretninu, koja se gradi novim materijalima, a uz primjenu savremene građevinske prakse, što novu gradnju čini energetski efikasnom a Vama snižava troškove za utrošenu energiju. Kupovinom novog stana ne trebate računati na dodatna ulaganja, osim u slučaju da želite nadstandardnu opremu. Takođe, u koliko kupujete stan u novogradnji, na raspolaganju imate arhitekte koji će Vam pomoći oko eventualne prilagodba prostora Vašim željama i potrebama kao budućeg stanara.

Kao što smo već naglasili kupovina stana je velika životna odluka na koju utiče mnogo faktora i zato je dobro imati dobrog partnera i savjetnika u tom poslu. Upravo zato smo tu da sa Vama podijelim svoje dugogodišnje iskustvo na tržištu nekretnina.

  img

  Saga

  Related posts

  • blog

  Prodaja Nekretnine: Ključna Prednost Saradnje s Licenciranim Agentom

  Saradnja s licenciranim agentom donosi niz prednosti koje čine proces prodaje nekretnine manje stresnim i uspješnijim. Profesionalnost, marketinški pristup, olakšavanje administrativnih zadataka i pravna podrška čine agenta ključnim saveznikom u ostvarivanju optimalnih rezultata. Razmislite pažljivo o svojim ciljevima i uslovinma, ali imajte na umu da licencirani agenti nude neprocjenjivu ekspertizu koja može učiniti razliku u uspjehu vaše prodaje nekretnine.

  nastavi čitati
  Od: Saga

  Novogodisnja čestitka Saga Nekretnine

  Srećna Nova Godina Poštovani klijenti i saradnici, želimo da vam se zahvalimo na...

  nastavi čitati
  Od: Saga

  Da li je pametna kuća budućnost ili sadašnjost?

  Da li ste čuli za “Smart Home” ili pametne kuće? Da li vam je poznat termin...

  nastavi čitati
  Od: Saga

  Pridruži se diskusiji