fbpx

9:00 - 16:00

Ponedeljak - Petak

Nikole Pašića 21

78000 Banja Luka

Usporedba oglasa

Da li očekivati pad cijena nekretnina u vrijeme globalne bankarske krize?

Da li očekivati pad cijena nekretnina u vrijeme globalne bankarske krize?

Njemački list “Handelsblatt” i američka banka “Goldman Sachs” predvidjeli su još početkom prošle godine globalni pad cijena nekretnina u 2023. godini. Njihov glavni argument za ovu tvrdnju bio je globalni rast kamatne stope na hipotekarne kredite, koji posljedično povećava troškove ulaganja i smanjuje profitabilnost, a čiji trend je krenuo početkom 2022. godine, te podpomognut inflacijom i ratom u Ukrajini, nastavio se i u 2023. godini. Ovakvi trendovi generalno kao posljedicu imaju da investitori kupuju manje nekretnina ili u potpunosti izbjegavaju ulaganja u nekretnine.

Medjutim, osim kamatnih stopa na hipotekarne kredite, puno više ekonomskih faktora utiče na cijene nekretnina. Gledajući samo jedan faktor, dobijamo prilično nepotpunu sliku, što bi moglo dovesti do pogrešnih zaključaka kada pokušavamo predvidjeti budućnost tržišta nekretnina.

Naime, nasuprost ovom zaista važnom faktoru koji se tiče rasta kamatnih stopa, stoji čitav niz drugih faktora koji takodje značajno utiču na cijene. Konkretno u proteklih nekoliko dana suočavamo se sa mogućnošću globalne bankarske krize što mnoge od nas navodi na razmišljanje da je ulaganje novca u nekretnine daleko bolji izbor od držanja novca u bankma. Bar na ovim prostorima često smo bili svjedoci da tokom finansijske krize, banke mogu da se suoče sa dosta velikim poteškoćama, što je često dovodilo i do gubitka sredstava ili ograničenog pristupa novcu njegovim vlasnicima. Nekretnine, s druge strane, predstavljaju fizičku imovinu koja zadržava vrijednost tokom vremena, pa čak i tokom krize. Investicija u nekretnine može takođe pružiti izvor pasivnog prihoda kroz njeno izdavanje.
Pored ovog faktora, mnogi eksterni faktori igraju važnu ulogu u formiranju cijena kao što su cijena radne snage, cijena materijala, energenata i sl., ali jednu od presudnih uloga u formiranju cijena igra sama ponuda tj potražnja životnog prostora. Konkretno u Banja Luci svjedoci smo ogromnog broja novih zgrada ali i individualnih objekata koji “rastu kao gljive poslije kiše”. S druge strane u Banjaluci i okolini raste konstantna potražnja za nekretninama kako domaćeg stanovnistva tako i povratnika koji rade u inostransvu. Sve do prošle godine potražnja je rasla samo za stanovima, medjutim od početka prošle godine, pojavila se povećana potražnja za kućama i placevima kako u gradu tako i u prigradskim naseljima. Ovo je značajno uticalo i konstantno utiče na rast cijena nekretina.

Konačno, tržište nekretnina nalazi se pred izazovnim periodom ali niko ne može sa sigurnošću reći da li će cijene padati ili ne. Važno je imati na umu da je faktora koji diktiraju cijene mnogo i da su padovi na tržistu nekretnina obično vrlo oštri ali i kratkoročni.
Kao i sa svakom investicijom, prije svakog ulaganja bilo u nekretnine ili odluke o držanju novca u bankama, važno je razmotriti svoju finansijsku situaciju, apetit za rizik, vremenski horizont i druge relevantne faktore. Razgovor sa finansijskim savetnikom takođe može pomoći u donošenju informisane odluke.
Ono što je ipak sigurno je da kupovina atraktivne nekretnine na ispravnoj i dobroj lokaciji uvijek će dugoročno dovesti do velikog investicionog uspjeha. A to je upravo ono zbog čega smo tu da vam pomognemo: Pristup ulaganju u nekretnine s ulagačkim načinom razmišljanja.
Dakle, ako želite uložiti u nekretninu u Banjaluci, na najlakši mogući način, provjerite našu ponudu nekretnina koje su trenutno dostupe na našem tržištu.

Za više korisnih savjeta iz oblasti nekretnina obratite se agentima naše agencije Tel/Viber/WhatsApp 066 693 368 e-mail: [email protected]

  img

  Saga

  Related posts

  • blog

  Prodaja Nekretnine: Ključna Prednost Saradnje s Licenciranim Agentom

  Saradnja s licenciranim agentom donosi niz prednosti koje čine proces prodaje nekretnine manje stresnim i uspješnijim. Profesionalnost, marketinški pristup, olakšavanje administrativnih zadataka i pravna podrška čine agenta ključnim saveznikom u ostvarivanju optimalnih rezultata. Razmislite pažljivo o svojim ciljevima i uslovinma, ali imajte na umu da licencirani agenti nude neprocjenjivu ekspertizu koja može učiniti razliku u uspjehu vaše prodaje nekretnine.

  nastavi čitati
  Od: Saga

  Novogodisnja čestitka Saga Nekretnine

  Srećna Nova Godina Poštovani klijenti i saradnici, želimo da vam se zahvalimo na...

  nastavi čitati
  Od: Saga

  Da li je pametna kuća budućnost ili sadašnjost?

  Da li ste čuli za “Smart Home” ili pametne kuće? Da li vam je poznat termin...

  nastavi čitati
  Od: Saga

  Pridruži se diskusiji