fbpx

9:00 - 16:00

Ponedeljak - Petak

Nikole Pašića 21

78000 Banja Luka

Usporedba oglasa

Cijene stanova u Banja Luci, rast prometa i prodaje – Nekretnine Saga

Cijene stanova u Banja Luci, rast prometa i prodaje – Nekretnine Saga

Cijene stanova u Banja Luci su i pored pandemije korona virusa i ratne krize u Evropi, na iznenađenje svih, drastično skočile. Trend rasta cijena stanova nije karakterističan samo za Banja Luku nego za cijeli region pa i šire.

Koliko god da nas pandemija korona virusa pomalo “izbacila” iz redovnog života, na iznenađenje svih koji se bave nekretninama ili planiraju da kupe nekretninu, cijene stanova su drastično skočile. Skočila je i prodaja stanova/kuća. Iznenađenje je u tome, što su svi mislili da će pandemija sniziti cijene stanova pa se često u medijima pisalo o predvidjanjima o “padu cijena”. 

Naprotiv, cijene nekretnina za protehlih dvije godine znacajno su porasle i ovaj trend osjetan je u cijelom svijetu. Kada je u pitanju Republika Srpska, cijene stanova su standarno najveće u Banja Luci, pa je nekako i logično da su tu cijene najviše i “skočile”, ali svakako taj skok se nije zadržao samo u Banja Luci. Ostali gradovi su osjetili trend rasta cijena kvadrata.

Na grafikonu je prikazano kretanje prosječnih cijena stanova u novogradnji u periodu od 2018. do 2021. godine za gradove Banju Luku, Trebinje, Bijeljinu i Istočno Sarajevo, a jos intenzivniji porast osjetio se u proteklih 6 mjeseci.

Rast cijena građevinskog materijala, radne snage i rente rekordno je pogurao cijene jos više na gore u 2022. godini. Takvoj tendenciji doprinijela i rastuća tražnja koja, po svim prilikama, ne jenjava. Sve to je doprinijelo da trenutna prosječna cijena novog stana u Banjoj Luci i iznosi 3450 KM/m², u Trebinju 1900 KM/m² i Prijedoru 1850 KM/m².

Korona, Rat u Ukrajini i uticaj na rast prometa i prodaje nekretnina

Pandemija korona virusa koja je zahvatila cijeli svijet svakako je umnogome uticala i naše živote. Pored prvih novonastlih situacija (lockdown, držanje distance, ograničeno kretanje itd), mnogi su pomislili da će ovakva situacija uticati na pad cijena nekretnina. Međutim, desilo se da je gradnja porasla kao i rast prometa i prodaje nekretnina.

Ekonomski analiticari objašnjavaju da, usljed nastale situacije, veliki broj ljudi vide ulaganje u bilo kakav oblik nekretnine, garsonjera, stan pa čak i garaža, kao jedan vid sigurne investicije, koja kako se kod nas kaže “ne može da propadne”, šta god da se desi. Tako je “opšte prihvaceno” da ukoliko imate neki višak novca tj uštedjevinu, najboje je da se to ulozite u nešto konkretno – a to je u glavnom neka nekretnina. Ovakav vid razmišljanja djeluje logično poznavajući naš mentalitet, da uvijek imamo potrebu da imamo neku sigurnost bez previše rizika (prije ćemo uložiti u nekretninu nego pokrenuti neki posao). Sa druge strane, neki analitičari rast prometa i prodaje nekretnina povezuju sa niskim kamatnim stopama, rastom zarada u evrima, rastom štednje i prilivom novca iz dijaspore. Medjutim, ovaj trend rasta prometa privremenog je karaktera.

Koliki god da je rast prodaje i prometa nekretnina u procentima, ono što je sigurno, ovakav trend rasta cijena nece biti dugorocnog karaktera, a narocito zbog vjerovatnog uticaja rata u Ukrajini na globalnu ekonomiju. Pored toga, pandemija korona virusa još nije završena (epidemiološke mjere još nisu zvanično ukinute), a posmatrajuci glavne ekonomske parametre, sada je vec sasvim je sigurno da će doći i do inflacije, povećanja cijena namirnica, goriva, kao i pada životnog standarda građana. U tim situacijama možemo samo cekati i pratiti ekonomske pokazatelje i to na gotovo dnevnom nivou.

Iz ove perspektive, s obzirom na visoku potražnju i visoku cijenu nekretnina, za sve one koji su do sada razmišljali o prodaji nekretnine a nisu se usudjivali jer su se plašili da nece postici dobru cijenu, urpavo sada jeste najbolji trenutak za prodaju.

Naš tim stručnjaka iz oblasti nekretnina i finasija će o uticaju svih ovih faktora pisati i redovno vas obavještavati.

Za više informacija oko kupovine i prodaje Vaše nekretnine pozovite našu Agenciju na telefone 065/511-121 , 066/693-368 u koliko prodajete svoju nekretninu, pozovite nas i naši agenti prodaje će Vam pomoći oko okvirne procjene trzišne vrijednosti Vaše nekretine

img

Saga

Related posts

  • blog

Prodaja Nekretnine: Ključna Prednost Saradnje s Licenciranim Agentom

Saradnja s licenciranim agentom donosi niz prednosti koje čine proces prodaje nekretnine manje stresnim i uspješnijim. Profesionalnost, marketinški pristup, olakšavanje administrativnih zadataka i pravna podrška čine agenta ključnim saveznikom u ostvarivanju optimalnih rezultata. Razmislite pažljivo o svojim ciljevima i uslovinma, ali imajte na umu da licencirani agenti nude neprocjenjivu ekspertizu koja može učiniti razliku u uspjehu vaše prodaje nekretnine.

nastavi čitati
Od: Saga

Novogodisnja čestitka Saga Nekretnine

Srećna Nova Godina Poštovani klijenti i saradnici, želimo da vam se zahvalimo na...

nastavi čitati
Od: Saga

Da li je pametna kuća budućnost ili sadašnjost?

Da li ste čuli za “Smart Home” ili pametne kuće? Da li vam je poznat termin...

nastavi čitati
Od: Saga

Pridruži se diskusiji